Utazzunk Libanonba: hummusz házi tahiniből kétféleképpen

Amikor a februári libanoni ízutazáshoz előételt kellett választanom, egyből tudtam, hogy a hummusz lesz az. Bár a libanoni padlizsánkrémet (baba ganoush) és muszakát (hús nélkül, csicseriborsóval) is imádom, a csicseriborsókrém olyan egyszerűen elkészíthető és sokféleképpen variálható, hogy rá esett a választásom.
Hummuszt Libanonban és az egész Közel-Keleten szinte minden étkezéshez fogyasztanak olívaoljajjal meglocsolva, lapos lepénykenyérrel egy közös tálból kitunkolva.

Ha van otthon aprítógépetek, akkor percek alatt az asztalra varázsolhatjátok ezt az egészséges és laktató fogást, még úgy is, hogy a tahinit, vagyis szezámpasztát is házilag készítitek el hozzá. Semmilyen különleges, beszerezhetetlen hozzávalót nem igényel és kedveteknek, ízléseteknek megfelelően tovább alakíthatjátok. A blog nevéhez méltóan én nem hagyhattam ki a céklás változatot, de el tudom képzelni cékla helyett sárgarépával, édesburgonyával is, illetve további fűszerekkel, például köménnyel, paprikával, petrezselyemmel, chilivel. Ne féljetek kísérletezni, szerintem ez egy olyan étel, amit nem lehet elrontani.

Holnap a libanoni főételem receptjét osztom meg veletek. Elöljáróban annyit elárulok, hogy az egyik kedvenc húsfajtámból készült, amit viszont elég ritkán fogyasztok. Egy melengető, fűszeres, különleges fogásra készüljetek!

Hozzávalók 4-6 adaghoz: 

A tahinihez (szezámpaszta): 

100 g szezámmag
2 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl víz

A hummuszhoz: 

2 ek. tahini
400 g konzerv vagy üveges csicseriborsó lecsepegtetve (nettó tömeg: 400g)
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 citrom leve
1-2 tk. víz
só, bors

A céklás változathoz: 

100 g főtt cékla

FotoJet1

Elkészítés: 

Tahini: 

A szezámmagot száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. Figyeljünk, nehogy túlpirítsuk, mert akkor nagyon keserű lesz. Ezután kissé kihűtjük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben krémesre turmixoljuk. A vizet csak a legvégén, fokozatosan adjuk hozzá.
Az elkészült szezámpasztából csak 2 evőkanálnyira lesz szükségünk a humuszhoz, a többit hűtőszekrényben 1 hétig tárolhatjuk.

Hummusz: 

Az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük és krémes állagúra turmixoljuk. A felét félretesszük, a másik feléhez pedig hozzáadjuk a felkockázott céklát és azzal is krémesre turmixoljuk.

FotoJet2

Laisser un commentaire